Do dietetyka zgłosić mogą się osoby, które chcą : zredukować swoją masę ciała, cierpią na nadwagę lub otyłość , chorują na cukrzycę, nadciśnienie, miażdżycę, dyslipidemię, choroby zapalne jelit, niedoczynność lub nadczynność tarczycy, zespół policystycznych jajników, mają problemy z wątrobą, nerkami, trzustką, żołądkiem i jelitami.

Warto również rozważyć wizytę w przypadku nawracających problemów ze zgagą, niestrawnością, migrenami i problemami jelitowymi.

Dietoterapia ma zastosowanie również w przypadku depresji, zaburzeń lękowych, zaburzeń odżywiania.

Można zasięgnąć porady w przypadku problemów z odżywianiem u dzieci, osób starszych, osób po zabiegach operacyjnych, pacjentów onkologicznych oraz u osób, u których w rodzinie istnieje obciążenie genetyczne chorobami tj. choroba Alzheimera czy demencja. Oczywiście przyjmujemy także osoby zainteresowane zdrowym stylem życia, chcące zwiększyć u siebie ilość energii czy poprawić funkcje kognitywne ( pamięć, uwaga itp.).

 

Jak przygotować się do pierwszej wizyty?

  1. Przygotuj dzienniczek żywieniowy czyli spis spożytych posiłków z 3-4 dni (w tym jeden dzień wolny) z uwzględnieniem rodzaju i wielkości posiłków i godzin ich spożycia.

Przykładowo:

8.30 śniadanie: 2 kromki chleba żytniego, łyżeczka masła, dwa plastry szynki, pół pomidora, 1 kawa z 2 łyżkami mleka 2% i 1 łyżeczką cukru.

11.30 II śniadanie: jogurt naturalny, kiwi, dwie kostki mlecznej czekolady

Itd.

  1. Przygotuj aktualne wyniki badań laboratoryjnych krwi na czczo (nie starsze niż 3 miesiące) : morfologii, poziomu glukozy, lipidogramu, kwasu moczowego, eGFR, ALT, TSH lub jeżeli ich nie masz-wykonaj.

  2. Zabierz ze sobą spis wszystkich przyjmowanych leków i suplementów diety, witamin wraz z dawkowaniem.

  3. Przynieś kopię dokumentacji medycznej -wypisów ze szpitala oraz wszystkich innych wyników badań związanych z tematem konsultacji dietetycznej.